24.11. 2021 w naszym przedszkolu obchodziliśmy „Dzień Kapusty”. W tym dniu wszystkie dzieci ubrały się na zielono. Przedszkolaki z niecierpliwością wyczekiwały tego, co się wydarzy. Nadszedł wreszcie czas na poznanie niespodzianki – kapusty. Dzieci miały okazję zobaczyć i dotknąć kapustę białą, czerwoną, włoską, pekińską a także brukselkę. Następnie przedszkolaki rozpoznawały dania jakie można przygotować z kapusty. Bardzo pomocne okazały się przygotowane ilustracje potraw. Przedszkolaki z wielkim zainteresowaniem obserwowały eksperyment przewodzenia kolorowej wody przez kapustę pekińską „Jak kapusta pije wodę”.  Dzieci poznały wartości odżywcze kapusty, utrwaliły  wiadomości o cechach i walorach zdrowotnych kapusty surowej i kiszonej,  wzięły również udział w zabawach ruchowych przy piosence  „Kapuściana piosenka”, a także bawiły się w „Kiszenie kapusty”, naśladowały czynności, o których  była mowa w rymowance. Kulminacyjnym punktem tego dnia było wykonanie kulinarnego zadania z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i higieny podczas przygotowywania posiłków. Jedne grupy przedszkolaków przygotowały samodzielnie sałatkę z kapusty i dodatków, którą ze smakiem zjadły. W innych grupach odbyło się przygotowanie kapusty do kiszenia w słoikach. Dzieci samodzielnie próbowały szatkować kapustę, którą wkładały do słoików, soli, dodawały marchewkę i ubijały. Teraz pozostało czekać na ukiszenie kapusty i obserwację tego co się dzieje w słoikach. Przedszkolaki z niecierpliwością czekają aby z ukiszonej kapusty przygotować surówkę.